ارز دیجیتال خامنه ای
تحلیل حکم معاملات ارزهای دیجیتال از دیدگاه فقها با محوریت دیدگاه آیت الله خامنه ای
اگر قصد ورود به بازار داراییهای دیجیتال را دارید، اولین چیزی که نیاز خواهید داشت، یک کیف پول ارز دیجیتال قابلاعتماد است. در معاملات اهرمی، شما بخشی از سرمایه خود را به عنوان وثیقه (Margin) به کارگزاری یا صرافی ارز دیجیتال ارائه میدهید و صرافی به شما اجازه میدهد که مبلغ بیشتری را برای معامله استفاده کنید. به عبارت دیگر، اهرم مانند وامی است که صرافی به شما میدهد تا بتوانید موقعیتهای معاملاتی بزرگتری را باز کنید. گفته می شود اگر ایران رمز پول ملی را راه اندازی کند، استفاده های خوبی برای کشور خواهد داشت و بانک مرکزی می تواند از افراد رمز دارایی هایی مثل بیت کوین، اتریوم و… را دریافت و به رمز ریال تبدیل کند. در نهایت، بیت کوین یا هر کوین دیگر به عنوان ذخیره ملی رمز دارایی، در کشور می ماند.
معاملهی ارزهای دیجیتال اگر منع قانونی نداشته باشد جایز است، اما برخی فقها به دلیل وجود ابهام و عدم پشتوانه برای این ارزها، معامله آنرا جایز نمیدانند. البته این را هم باید دانست که رمز ریال مانند سایر رمز ارزهای جهانی، دارای قابلیت استخراج نیست و بحث سرمایه گذاری روی آن نیز وجود ندارد بلکه یک ابزار پرداخت خواهد بود. در رمز ریال واسطه وجود ندارد، و در نتیجه اگر بانک ورشکسته شود، بلایی سر پول شما نمی آید. در صفحه برداشت، هنگام ارسال ارز دیجیتال از یک صرافی، یک فیلد مشخص برای واردکردن ممو علاوه بر آدرس مقصد وجود خواهد داشت. اگر هتل را همان آدرس عمومی کیف پول در نظر بگیریم، Tag مشخص میکند که بسته (تراکنش) باید به کدام اتاق (حساب کاربری موردنظر) تحویل داده شود.
اگر معامله مدت طولانی باز بماند، این هزینهها ممکن است سود شما را تحت تأثیر قرار دهند. اهرم این امکان را به شما میدهد که با سرمایه کمتری وارد بازار شوید و همچنان از نوسانات بزرگ بازار بهرهمند شوید. اگر تراکنشی را بدون ممو صحیح ارسال کنید، صرافی نمیتواند گیرنده را شناسایی کند؛ درنتیجه ممکن است وجوه شما از بین برود یا نیاز به فرایندهای پیچیدهای برای بازیابی داشته باشد. دن گامباردلو، بنیانگذار کریپتو کپیتال ونچر (Crypto Capital Venture)، معتقد است که این تعرفهها نمیتوانند روند صعودی بازار را متوقف کنند. یکی از اصلیترین دلایل کاهش قیمت رمزارزها، امضای فرمان اجرایی مربوط به اعمال تعرفههای وارداتی بر کالاهای چین، کانادا و مکزیک، توسط دونالد ترامپ بوده است. اما رمز ارز ملی تفاوت های عمده ای با رمز ارزهای رایج دیگر دارد که برخی از مهم ترین تفاوت ها را در جدول ذیل مشاهده می کنید.
شما میتوانید با ثبت نام در بالینکس، به معامله طیف وسیعی از ارزهای دیجیتال با کمترین کارمزد و بالاترین سرعت بپردازی و علاوه بر آن، 10 هزار شیبا به صورت رایگان دریافت کنید. او به شدت درمورد ارزهای دیجیتال احتیاط می کند و اعتقاد دارد که این ارزها ممکن است موجب ضررهای مالی و استفاده های غیر قانونی شوند. برای اطمینان از صحت Memo/Tag، همیشه قبل از انجام تراکنشهای بزرگ، ابتدا مقدار کمی ارز دیجیتال بهصورت آزمایشی ارسال کنید. از سوی دیگر، آدام کوکران، یکی از شرکای سینامهین ونچرز (Cinnaeamhain Ventures)، معتقد است که بیتکوین به شدت تحت تأثیر بازارهای جهانی است و مانند یک دارایی فناوری با اهرم سهبرابری معامله میشود. در پایان پیشنهاد می کنیم ویدئوی زیر را هم که درباره آینده و گذشته ارزهای دیجیتال در ایران است و توسط مدیرعامل مجموعه سرمایکس در برنامه بیسیم بیان شده را مشاهده کنید.
همچنین ایشان اضافه کردند که بیت کوین به شما ارث برسد باید به سرعت آن را به ارز یا کالایی دیگر تبدیل نمایید و این بیت کوین را به افراد مسلمان انتقال ندهید. آیتالله همدانی، یکی از معتبرترین علما و مراجع دینی شیعه، در مورد معاملات ارزهای دیجیتال نظراتی دارند که میتوان از آنها بهرهبرد. ایشان تأکید دارند که از منظر شرعی، ورود به معاملات ارزهای دیجیتال ممکن است دارای اشکالات باشد. بررسی قوانین اسلامی و اصول قرآنی در خصوص قبولی بیت کوین به تحلیل نظرات مراجع تقلید نیازمند است. از جمله مواردی که موجب تردید مسلمانان در مورد معامله با ارزهای دیجیتال میشود، سفته بازی در بازار ارزهای دیجیتال میباشد.
علاوه بر این در صورت منفی بودن نظر این علما، دلیل رد آن را نیز تا حد ممکن ارائه خواهیم کرد. آیتالله همدانی توجه به مسلمانان را به اهمیت احتیاط در معاملات ارزهای دیجیتال فراخوانده و توصیه میکنند که در معاملات خود با این ارزها، از مواردی مانند ربا و سفته بازی دوری نمایند. ایشان با تأکید بر اخلاق در معاملات ارزهای دیجیتال، به مسلمانان پیشنهاد میدهند که از هر گونه معاملهای که ممکن است به ترویج عملیات نامشروع و نقض اصول دینی منجر شود، دوری نمایند. در این راستا، نظرات آیتالله سیستانی ابتدا به عنوان یک رهنمود اخلاقی در جهت حفظ اصول دینی و اخلاقی در معاملات ارزهای دیجیتال ارائه میشوند. ایشان معتقدند که باید از اصول دینی و اخلاقی در تمامی معاملات ارزهای دیجیتال پیروی شود و از هرگونه عملی که ممکن است با معنای دینی و اخلاقی در تناقض باشد، دوری نماییم.
از جهت فقهی بیت کوین یک موضوع است و فقها موضوعات را از کارشناسان هر رشتهای دریافت و حکم (استخراج شده در روایات) را بر موضوع تطبیق و بیان میکنند. در نهایت، انتخاب بهترین کیف پول ارز دیجیتال موبایلی برای اندروید و آیفون برای هر کسی که وارد دنیای رمزارزها میشود، امری ضروری است. درهرصورت اگر به کیف پولهای نرمافزاری کاربرپسند مثل تراست ولت و کوینبیس تمایل داشته باشید، همهچیز به نیازهای شما بستگی دارد. هر کیف پول ویژگیهای خاص خود را دارد، از راحتی استفاده گرفته تا اقدامات امنیتی قوی که هر کدام میتوانند تجربهای متناسب با شرایط شما را فراهم کنند. در این متن، ما شاهد بررسی نگاه علمای شریعت به ارزهای دیجیتال و به خصوص بیت کوین هستیم. تاکید شدید علمای دین بر اصلی بودن ثبات، عدالت، و کارایی ارزها در خدمترسانی به جامعه است.
بنابراین به طور کلی ارز دیجیتال از دیدگاه علما حرام نبوده و تنها فعالیت در این خصوص در راستای قوانین اسلام و کشور، صحیح است. درباره حرامبودن کریپتو و یا معاملات ارز دیجیتال، رهبری و سایر مراجع تقلید اظهار نظر نمودند. رهبری به صراحت فعالیت در موضوع ارز دیجیتال را منوط به رعایت قوانین شرع و اسلام دانست. تراست ولت یکی از بهترین کیف پول ارز دیجیتال برای اندروید و بهترین کیف پول ارز دیجیتال برای آیفون است که بیش از 140 میلیون کاربر در سراسر جهان به آن اعتماد دارند. این کیف پول در سال 2017 معرفی شد و از بیش از 10 میلیون دارایی دیجیتال روی بیش از 100 بلاکچین پشتیبانی میکند. کیف پول ارز دیجیتال یک لجر یا اپلیکیشن امن است که از بروز مشکلات بزرگ جلوگیری میکند و داراییها و تراکنشهای شما را ایمن نگه میدارد.
با توجه به درایت بسیار بالای رهبر انقلاب در موضوعات مختلف، عمل به فرمایشات ایشان میتواند در تمامی بخشهای جامعه، راهگشا باشد و مانند چراغی، مسیر تاریک مشکلات را روشن سازد. سلام من محمد رضا صفری هستم و ۳ ساله که در زمینه ارز های دیجیتال و بازارهای مالی فعالیت می کنم. مراجعی هم که حکم به بطلان آن ندادهاند با قیود و شروطی حکم به جواز معاملات آن دادهاند که نیاز به توضیح دارد که در ادامه مطلب به آن میپردازیم. تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به تابناک می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.
نظرات آیتالله زنجانی در مورد معاملات ارزهای دیجیتال در قالب اصول دینی بسیار مهم واقع میشوند. آیتالله زنجانی تأکید دارند که اگر وجه دریافتی از معاملات ارزهای دیجیتال به طور صحیح و در ارتباط با کار حلال و قانونی انجام شود، اشکال شرعی ندارد. به عبارت دیگر، ایشان با تأکید بر رعایت قوانین و اصول اخلاقی در معاملات ارزهای دیجیتال، به مسلمانان پیشنهاد میدهند که معاملات خود را در چارچوب مشروعیت شرعی انجام دهند. در این راستا، نظرات آیتالله هاشمی شاهرودی در خصوص ارزهای دیجیتال بهعنوان یک رهنمود و هشدار اخلاقی به منظور حفظ اصول دینی و اخلاقی در معاملات ارزهای دیجیتال ارائه میشوند. ایشان معتقدند که مسلمانان باید با توجه به تعالیم اسلام و اخلاق، در این زمینه عمل کنند و از هرگونه عملی که ممکن است با مفاهیم دینی تضاد داشته باشد، پرهیز نمایند.
آیت الله مکارم شیرازی که بسیاری از مردم ایران مقلد ایشان هستند نظری متفاوت با رهبر انقلاب اسلامی دارند. این مرجع تقلید در پاسخ به این که خرید و فروش بیت کوین چه حکمی دارد پاسخ دادند که بیت کوین ابهامات زیادی دارد. دلیل بعدی ایشان این است که ارز دیجیتال از سوی دولتها پذیرفته نشده است و مشروعیت ندارد. در ضمن ایشان فرمودند که به دلیل سوء استفادههای صورت گرفته از بیت کوین در کارهای غیرقانونی مانند پولشویی، معامله بیت کوین جایز نیست. ایشان در سخنرانی خود فرمودند که خرید و فروش و یا تولید ارز دیجیتال تابع قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی است.
آموزشگاه حامی سرمایه پارسیان در سال 1397 با هدف ارتقاء سطح دانش عموم جامعه در حوزه بازارهای مالی فعالیت خود را با دوره آموزش ارز دیجیتال در مشهد، آغاز نمود. این مجموعه با برگزاری صدها دوره مانند دوره آموزش ارز دیجیتال در تهران و یا دوره جامع ترید در اصفهان و داشتن بیش از 7000 دانشجوی موفق توانسته است به جایگاه مناسبی در صنعت آموزش بازارهای مالی دست یابد. Cbi.ir/showitem/14391.aspxورود، خروج، خرید، فروش و حواله ارز بدون رعایت ضوابط تعیینی توسط دولت و بدون مجوزهای لازم از بانک مرکزی از مصادیق قاچاق ارز محسوب میشود. ۱- استفاده از رمز ارزها صرفاً با قبول مسئولیت خطرپذیری(ریسک) از سوی متعاملین صورت میگیرد و مشمول حمایت و ضمانت دولت و نظام بانکی نبوده و استفاده از آن در مبادلات داخل کشور مجاز نیست. عملکرد اصلی تگ مقصد شناسایی منحصربهفرد گیرنده یا اختصاص یک تراکنش به یک حساب خاص در یک صرافی یا پلتفرم است.
آیتالله محمد جواد فاضل لنکرانی در یک نشست به نام «بیت کوین از منظر فقه» فرمودند که بیت کوین یک حباب ارزی است و ممکن است در یک لحظه کل آن از بین برود. این نوع از اقتصاد و معامله کردن باطل است و سرمایهگذاری در ارز دیجیتال جایز نیست. ایشان بیت کوین را به قماری تشبیه کردهاند که یک فرد در آن پول و دارایی خود را میدهد اما در نهایت چیزی نصیب فرد نخواهد شد. از دیدگاه آیتالله فاضل لنکرانی یکی از مصادیق مهم معامله درست در فقه اسلامی، صدق معامله است که بیت کوین وجود ندارد. همچنین به دلیل مشخص نبودن مقصد پول در ارزهای دیجیتال، دست کلاهبرداران برای انجام کارهایی مثل پولشویی باز است.
آیتالله هاشمی شاهرودی، یکی از علمای بزرگ و معتبر شیعه در جهان اسلام، به بررسی وضعیت ارزهای دیجیتال پرداخته و نظرات خود را در این زمینه ابراز کردهاند. ایشان تأکید دارند که به دلیل ابهامات و عدم شفافیت در معاملات مرتبط با ارزهای دیجیتال، استفاده از این نوع ارزها به عنوان وسیله معاملاتی در اسلام جایز نمیباشد. آیتالله مکارم شیرازی با توجه به اینکه ارزهای دیجیتال با طبیعتی ابهامآور و پیچیده مواجه هستند، توصیه به معامله در این زمینه به عنوان یک عمل متداول نداشتند. به عبارت دیگر، ایشان معتقدند که مسلمانان در معاملات مرتبط با ارزهای دیجیتال باید با ایمان به تقویم قوانین اسلامی و اصول اخلاقی عمل کنند و معاملاتی را که به وضوح با این اصول منطبق نیستند، اجتناب نمایند. از جمله دلائل ارائه شده توسط دسته مخالفین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال میتوان به رایج نبودن ارز دیجیتال به عنوان یک پول قانون، نوسان و ناپایداری ارز دیجیتال و ناشناس بودن افراد اشاره کرد. از طرفی، بسیاری از آنها ارز دیجیتال را حرام میدانند چون به راحتی میتوان از آن در کارهای غیرقانونی و حرام مانند کلاهبرداری و پولشویی استفاده کرد.
اما دو دسته اصلی یعنی مخالفین و موافقین برای حکم خود دلائل خاص خود را دارند که باید مورد بررسی قرار گیرد. به طور کلی اگر ارز دیجیتالی مالیت عرفی داشت و مانع شرعی در میان نبود، شرعاً قابل معامله است. به عبارت دقیقتر، اگر در نظر عموم مردم دارای ارزش مالی(مالیت عرفی) باشد و مانع شرعی(مثلاً احتمال ضرر قابل توجه) در آن نباشد، از نظر شرعی دارای ارزش و مالیت خواهد بود و خرید و فروش آن جایز است. او نسبت به کلاهبرداری ها و نوسانات شدید در بازار ارزهای دیجیتال هشدار می دهد، تاکید می کند که باید با احتیاط عمل کرد. او به این نکته اشاره دارد که اگر ارز دیجیتال دارای پشتوانه ای معتبر باشد، از نظر شرعی مشکلی نداشته و می تواند مورد قرار بگیرد.
رائفی پور بر این باور است پیش از هرگونه سرمایه گذاری یا استفاده از ارزهای دیجیتال باید آن را به دقت بررسی کرد. با شدتگرفتن معاملات ارزهای دیجیتال یا همان رمزارزها، مقام معظم رهبری فتوایی در این زمینه صادر کردند. وقتی میخواهید در حساب صرافی خود، توکنی مانند XRP، XLM یا ATOM معامله کنید، پلتفرم آدرس عمومی و یک شناسه منحصربهفرد را به شما نشان میدهد. در صفحه برداشت، هنگام ارسال ارز دیجیتال از یک صرافی، یک فیلد مشخص برای واردکردن ممو علاوهبر آدرس مقصد وجود خواهد داشت. برخی از کیف پولها مانند تراست ولت یا لجرلایو نیز به شما نشان میدهند که آیا هنگام ارسال ارز نیاز به اضافهکردن ممو/تگ دارید یا خیر.
در بخش بعدی، ما به بررسی دقیقتر این مسئله با استفاده از آراء مراجع تقلید خواهیم پرداخت. در ایران هم پس از افت عجیب و غریب شاخص بورس و ضررهای میلیاردی دارندگان سهام در سال ۹۹، هموطنان رمز ارز را جایگزینی برای بورس دیدند. این موضوع نشان میدهد که مسلمانان در خصوص مسائل ارزهای دیجیتال به تطابق با قوانین و مقررات موجود تأکید دارند و به دنبال رعایت اصول اسلامی در این زمینه هستند. از این رو، اطلاعیهها و توصیههایی که از سوی مقامات دینی به عموم مسلمانان منتشر میشود، به منظور توجیه و راهنمایی برای معاملات مسئولانه در دنیای ارزهای دیجیتال ارائه میشود. از زمان ظهور بیت کوین در سال ۲۰۰۹، ارزهای دیجیتال به سرعت رشد کرده اند و به عنوان یک واحد پولی محبوب در تمام دنیا شناخته می شود.
آدرس کیف پول تنها یک شناسه عمومی است که بهصورت مشترک توسط چندین کاربر در صرافی استفاده میشود. اما این ممو یا کامنت است که بهعنوان یک شناسه منحصربهفرد، مشخص میکند این تراکنش باید دقیقاََ به حساب کدام کاربر واریز شود. این موضوع نشان از چگونگی تفاوت نظرات شرعی در مورد قیمت ارز دیجیتال در میان مختلف مراجع دینی دارد. از این جهت، اهمیت مطالعه و پیگیری آخرین آراء و توصیههای مراجع تقلید در خصوص این موضوع به ویژه برای افراد مذهبی بیشتر مشخص میشود. در خصوص مورد اول یعنی «عدم تحریم ارزهای دیجیتال» این موضوع از گفتههای رهبر کبیر انقلاب برداشت میشود که معاملات ارز دیجیتال حرام نیست.
حداکثر مجموع اصل تسهیلات خرد قابل پرداخت به هر مشتری در هر مؤسسه اعتباری به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت. طبق اعلام بانک مرکزی، هنگام استفاده از رمز ریال، اصل و ذات پول به صورت الکترونیکی منتقل می شود و نیازی به تسویه بین بانکی نیست. به گزارش خبرآنلاین، کانال فقه و احکام رهبر معظم انقلاب اسلامی در شبکه مجازی بهنشانی (leader_ahkam@) استفتایی از معظمله پیرامون «ارز دیجیتال» و جواب ایشان را منتشر کرده است. ما در سالهای قبل شاهد بودیم که چطور گلد کوئست پول کشور را به تاراج برد و هیچ کسی پاسخگوی مردم نتوانست باشد!. استفاده از اهرم معمولاً با هزینههای اضافی مانند کارمزدهای معاملات و هزینههای نگهداری موقعیت همراه است.
همچنین اگر به دنبال صرافی های مورد تایید پلیس فتا یا هستید می توانید در مقالات حامی سرمایه مشاهده نمایید. در ارتباط با مورد دوم یعنی «مبادلات خرید و فروش ارز دیجیتال مبتنی بر قوانین و مقررات» نظر رهبری در مورد ارز دیجیتال و معاملات آن منوط به قوانین و مقررات شرع و اسلام است. به عبارتی یک وظیفه مهم به مجلس شورای اسلامی سپرده شد و آن، تنظیم قوانین و مقررات درباره معاملات ارز دیجیتال است. این موضوع سبب شده که تکلیف این موضوع به صورت واضح، مشخص و نظام پولی کشور نیز از این سردرگمی خارج شود. در خصوص حکم شرعی از دیدگاه اهل تسنن در ایران نیز توجه داریم که اهل سنت ایران اظهار کردهاند که معاملات مرتبط با ارزهای دیجیتال که ویژگیهای پول را دارا میباشند، از نظر شرعی جایز میباشد.
در نتیجه، عدم ارائه فتوا خاصی از طرف مقامات دینی نه تأییدی از حلال یا حرام بودن معاملات ارزهای دیجیتال میباشد و نه نفی آن. از زمان ظهور بیت کوین در سال ۲۰۰۹، ارزهای دیجیتال به سرعت جا افتادهاند و به عنوان یک واحد پولی محبوب در سطح جهانی شناخته میشوند. این مسأله به واسطه فناوری نوآورانه و پیشرفتهای که بیت کوین ارائه کرده است، از ابتدا توجه بسیاری را به خود جلب کرد. در این مقاله، ما به بررسی پیامدهای حکمی خرید و فروش ارز دیجیتال در اسلام خواهیم پرداخت. اهمیت این موضوع مشخص است، زیرا با توجه به پیشرفتهای ایجاد شده در حوزه ارزهای دیجیتال، مطالعات اسلامی نیز باید با موضوع ارزهای دیجیتال آشنا شوند. در این مقاله، به منظور پاسخ به سوالات مرتبط با حکم شرعی خرید و فروش ارزهای دیجیتال، نظر مراجع تقلیدی و دینی را بررسی خواهیم کرد.
یک این که این عمل حرام نیست، در غیر این صورت به صراحت حکم به حرام بودن آن داد می شد. دوم این که ارجاع حکم شرعی به قوانین، مجلس را مکلف می کند که در این زمینه اقدام به وضع قانون کرده تا همه تکلیف خود را با رمز ارزها بدانند. نتیجه اینکه، مقلدین مقام معظم رهبری، اگر قانونی مانعِ خرید و فروش آن نباشد میتوانند اقدام به خرید و فروش آن نمایند ولی بهعنوان ابزار خرید و فروش در داخل کشور چنین اجازهای ندارند. مطابق فتوای مقام معظم رهبری، اگر قانونی در این خصوص توسط مجاری قانونی تصویب شود که معاملات و یا استخراج آن را اجازه دهد، با رعایت قیود قانونی، مقلدین ایشان میتوانند اقدام نمایند. امروز در این مقاله از تکناک قصد داریم تا بهترین کیف پول های ارز دیجیتال موبایلی در اندروید و آیفون را به شما دوستان معرفی کنیم. برای اطمینان از صحت آدرس و تگ مقصد، توصیه میشود قبل از انجام تراکنشهای بزرگ، ابتدا مقدار کمی ارز دیجیتال بهصورت آزمایشی ارسال کنید.
وی به وضوح به ابهامات و پیچیدگیهای زیاد مرتبط با ارزهای دیجیتال اشاره کرد و اشتباهات و مسائل ناشناخته در این زمینه را تأکیدی بر مسائل اخلاقی و دینی قرار داد. در این راستا، ایشان نسبت به خرید و فروش و معاملات ارزهای دیجیتال نکتهای را مورد تأکید قرار دادند. در این راستا، نظرات آیتالله همدانی نه تنها به عنوان یک مرجعی برای اهمیت اخلاق در معاملات ارزهای دیجیتال مطرح میشوند، بلکه به عنوان یک رهنمود اخلاقی در جهت حفظ اصول دینی و اخلاقی در معاملات ارزهای دیجیتال ارائه میشوند. ایشان به مسلمانان تأکید میکنند که باید از اصول دینی و اخلاقی در تمامی معاملات خود با ارزهای دیجیتال پیروی کنند و از هر گونه عملی که ممکن است با معنای دینی و اخلاقی در تناقض باشد، دوری نمایند. تأکید ایشان بر این است که باید با توجه به تعالیم دینی، در معاملات ارزهای دیجیتال احتیاط نمود و از هر گونه تجارت نامشروع و نقض اصول اخلاقی دینی دوری کرد.
از این رو، اهل سنت در ایران به معاملات ارزهای دیجیتال با توجه به طبیعت پولی آنها اجازه میدهند. در این میان برخی علما مانند آیتالله زنجانی نیز اعلام کردند که اگر مفسده اقتصادی در سرمایه گذاری در ارز دیجیتال وجود نداشته باشد، انجام آن اشکالی ندارد. در این مقاله سعی کردیم نظر اغلب مراجع تقلید در مورد بیت کوین را به صورت جامع انعکاس دهیم تا مقلدین این عزیزان بتوانند تصمیمگیری صحیح و منطبق بر نظر مرجع خود داشته باشند. بنابراین پاسخ آیت الله خامنهای به اینکه آیا سرمایه گذاری در ارز دیجیتال حلال است، بستگی به رعایت قوانین دارد و قوه مقننه وظیفه قانونگذاری در این مورد را بر عهده دارد. پس در صورتی که مقلد آیتالله خامنهای هستید اجازه خرید و فروش و سرمایهگذاری در ارز دیجیتال را دارید و این کار هم از نظر ایشان و هم از دیدگاه قوانین اسلامی ایرادی ندارد.
حضرت آیت الله خامنهای فتوا دادهاند که «حکم خرید و فروش و تولید ارزهای دیجیتال، تابع قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران است». فتوای مقام معظم رهبری نشان میدهد که در درجه اول، سرمایه گذاری در ارز دیجیتال جرم نیست و با رعایت یک سری شرایط و قوانین اشکالی ندارد. در این مقاله نظر مقام معظم رهبری و سایر علما و مراجع تقلید در مورد خرید و فروش و سرمایه گذاری بر روی بیت کوین و ارزهای دیجیتال مورد بررسی قرار گرفت. همانگونه که گفته شد رهبر انقلاب اسلامی معاملات ارز دیجیتال را قانونی میدانند و هیچگونه پیگرد قانونی در این مورد وجود ندارد. از طرفی مشاهده کردید که بسیاری از علما به طور کلی با ارزهای دیجیتال و هرگونه خرید و فروش آنها مخالفت دارند که از برجستهترین آنها میتوان به آیتالله مکارم شیرازی اشاره کرد. آنان از مسلمانان توصیه میکنند که همواره از راهکارهایی که با قوانین و اصول اسلامی منطبق هستند، برای معاملات مرتبط با ارزهای دیجیتال استفاده کنند.
این موضوع به واسطه فناوری نوآورانه و پیشرفته ای که بیت کوین ارائه کرده است، از ابتدا مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفت. عده ای اعتقاد دارند که به دلیل ابهام در ساختار معاملات، بلاک چین و ارزهای دیجیتال این کار از نظر شرعی ایراد دارد و جایز نیست. تگ مقصد (Destination Tag) یا ممو (Memo)، قابلیتی است برای شناسایی دقیق گیرنده تراکنشهای ارز دیجیتال که همراه با آدرس کیف پول استفاده میشود. آیتالله سیستانی، یکی از علمای بزرگ و تأثیرگذار شیعه جهان، به بررسی وضعیت معاملات ارزهای دیجیتال پرداخته و نظرات خود را در این زمینه اعلام کردهاند. ایشان تأکید دارند که از منظر شرعی و دینی، معاملات ارزهای دیجیتال به عنوان وسیله معاملاتی مجاز برخوردار از احتیاط و وسوسهگریهای مخرب میباشد.
بازار ارزهای دیجیتال به دلیل ماهیت غیرمتمرکز و عدم نظارت متمرکز، به شدت نوسانی است. همچنین، ارزهای دیجیتال با پشتوانه طلا به عنوان ارزهایی مورد تأیید قرار میگیرند که با مقاصد الشریعه سازگار هستند. این نوع ارزها به دلیل ویژگیهایی مانند لغو ربا، ریشهکنسازی غرار و میسر، اصول عدالت و انصاف، ویژگی وسیله مبادله، ارزش ذاتی، و قابلیت استفاده به عنوان وسیله پرداخت مورد تأیید قرار میگیرند. با توجه به ابهامات زیادی که این نوع ارزها دارند، از جمله اینکه منشأ استخراج آنها روشن نیست و نیز غالبا اعتبار آن از سوی دولتها پذیرفته نشده و همچنین منشأ سوء استفادههای زیادی شده است، معامله، سرمایهگذاری و درآمد حاصل از آنها جایز نیست. اینگونه ارزهای دیجیتال چنانچه دارای پشتوانه و اعتبار حکومتی یا بین المللی باشد و معامله با آنها موجب فریب و غش نباشد اشکال ندارد و تعیین مصداق بر عهده کارشناسان و عرف مردم است. باتوجه به اینکه اکثر اخباری که در طول روز به گوش ما میرسن خبرای خوبی نیستن، تحریریه آسان بیت کوین تصمیم گرفته که با انتشار روزانه یک خبرِ «واقعا خوب» حال شمارو هم کمی خوب بکنه.
پراپ نیترو
پراپ نو
پراپ نی نی سایت
پراپ فانددنکست
پراپ نوا
پراپ نوبیتکس
پراپ ویتاورس
پراپ وان
پراپ والفاینر
پراپ ویندزور