یکی از اساتید اقتصاد دانشگاه تهران در پیش بینی خود از وضعیت اقتصادی کشور بدون احیای برجام می گوید من می بینم بیشتر اقدامات دولت مربوط به مسکن است و باید شاهد افزایش قیمت ها باشیم. با وجود اینکه تحریمهای دیگر از بین رفتهاند، و هر چه هست، همچنان با افزایش قیمتها و بیثباتی همراه است. این نشان می دهد که دولت برنامه بلندمدت موثری ارائه نکرده است. این قطعا برای حل جارخند لازم است، اما مثل این است که یک پزشک بگوید بیمار باید داروهای خاصی را مصرف کند، اما حالا که آنها پیدا نشدند، باید یا دعا کنیم یا منتظر معجزه باشیم، در حالی که داروی اصلی هنوز سر جایش است. با در نظر گرفتن این جزئیات، من معتقدم که ایران برجام احیا شده بهتر از وضعیتی است که اکنون در آن قرار دارد.
آلبرت باغیان در گفت و گو با «انتخاب» در پیش بینی شرایط اقتصادی آینده در حالی که هر روز تحریم ها و قطعنامه هایی علیه ایران صادر می شود و خبری از احیای برجام نیست، گفت: شرایط آینده می تواند از قبل باشد. فقدان ارز، کسری بودجه دولت، عدم انتقال فناوری، عدم سرمایه گذاری از سوی خارجی ها، عدم خرید یا خرید نفت ارزان، هزینه های حواله های خارج از کشور و انحلال اجباری، همه ناشی از تحریم هاست. بنابراین تمام کاری که می کنیم فقط مسکن است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: نمی توان کشوری را در تحریم پیدا کرد که بتواند مستقل از کشورهای صنعتی که ثروتمند هم هستند به فعالیت خود ادامه دهد و سود ببرد. پس الان وقتی صحبت از فاکتورهای الکترونیکی، اوراق ارزی، سهمیه اعتباری و… می شود، همه از همین موضوع نشات می گیرد. شاهد افزایش قیمت هستیم اما کاهشی رخ نداده است، هرچند همیشه گفته اند این افزایش قیمت موقتی است، اما چه اتفاقی می افتد که یک پراید 20 میلیون تومانی 200 میلیون تومانی شود؟
بغزیان با اشاره به اینکه علاوه بر تحریم باید خود تحریم ها را نیز مد نظر قرار دهیم، تاکید کرد: برخی از افراد نیز از این شرایط برای چیدن جیب مردم استفاده می کنند. همچنین باید به خروج سرمایه از کشور، تبدیل برخی وجوه به ذخایر ارزی در داخل و توانایی دولت در اداره امور بدون ایجاد کسری بودجه نیز توجه کرد. آنچه من می بینم این است که بیشتر اقدامات دولت معطوف به مسکن است و باید شاهد افزایش قیمت ها باشیم. با وجود اینکه تحریمهای دیگر از بین رفتهاند، و هر چه هست، همچنان با افزایش قیمتها و بیثباتی همراه است. این نشان می دهد که دولت برنامه بلندمدت موثری ارائه نکرده است.»
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا دولت برای نجات بخشی از اقتصاد کشور راه دیگری جز احیای برجام دارد، گفت: می توانیم بهانه برجام را برداریم. یعنی الان ما می گوییم تحریم هستیم و وضعیت همین است. این قطعا برای حل جارخند لازم است، اما مثل این است که یک پزشک بگوید بیمار باید داروهای خاصی را مصرف کند، اما حالا که آنها پیدا نشدند، باید یا دعا کنیم یا منتظر معجزه باشیم، در حالی که داروی اصلی هنوز سر جایش است. به تازگی ویروسی پیدا شده است که می گوید تحریم ها روز به روز افزایش می یابد. یعنی راه های دیگری برای حمله به اقتصاد کشور پیدا می کنند. با توجه به این جزئیات، من معتقدم احیای برجام ایران بهتر از وضعیت فعلی خواهد بود.»